Opis
Olej z czarnuszki powstaje w procesie tłoczenia na zimno z nasion pochodzących z Indii. Olej z czarnuszki posiada bardzo intensywny charakterystyczny smak i aromat, jednak zawiera w sobie całą gamę cennych kwasów nienasyconych, w tym kwasów Omega 6.
Wiele badań naukowych potwierdziło, że olej z czarnuszki działa przeciwzapalnie, a z uwagi na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi1. W kuchni może być używany do sałatek i dań na zimno. Olej z czarnuszki posiada również olejki eteryczne, które wspomagają leczenie zapaleń oskrzeli, kataru siennego i alergii. Sprawdzi się również do stosowania zewnętrznego na włosy i skórę.
1. Amin B, Hosseinzadeh H., Black Cumin (Nigella sativa) and Its Active Constituent, Thymoquinone: An Overview on the Analgesic and Anti-inflammatory Effects, Planta Med 2016; 82: 8–16
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.