Oleje lniane

Olej lniany uzyskiwany w procesie tłoczenia na zimno nasion lnu to wyjątkowy produkt, po który coraz chętniej sięgamy. Jest bogatym źródeł wielu cennych substancji między innymi nienasyconych kwasów tłuszczowych, pełniących wiele ważnych funkcji w organizmie. Uważany za jeden z najzdrowszych tłuszczów jadalnych, doskonale wspomaga walkę ze złym cholesterolem i lekkim nadciśnieniem, poprawia kondycję skóry oraz przyspiesza gojenie się ran. Zimnotłoczony olej lniany to prawdziwy skarb, który bez wątpienia warto mieć w swojej kuchni!

Nierafinowany olej lniany – dlaczego warto go stosować?

Olej lniany produkowany poprzez tłoczenie na zimno siemienia lnianego ma charakterystyczne żółtawe zabarwienie i intensywny, cierpki zapach. Zawiera mnóstwo cennych składników, które mają prozdrowotny wpływ na organizm człowieka – wspomniane wcześniej wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega -3, witaminy z grupy B, selen, żelazo, cynk, magnez oraz błonnik pokarmowy. Wszystkie te substancje są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała.

Regularne spożywanie nierafinowanego oleju lnianego wzmacnia serce, dodaje energii, podnosi odporność organizmu i pomaga osiągnąć równowagę hormonalną. Poprawie ulega też nasze samopoczucie – badania potwierdzają, że nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym mają pozytywny wpływ na psychikę, dlatego jego stosowanie zaleca się osobom narażonym na stres czy cierpiącym na depresję. Spożywanie lnianego skarbu polecane jest również tym, którzy pragną poprawić stan skóry, paznokci i włosów oraz chcą zadbać o sylwetkę.

Jak stosować zimnotłoczony olej lniany?

Olej lniany ze względu na swoje cenne właściwości oraz bogactwo witamin warto włączyć do diety i stosować go każdego dnia, ale w ograniczonych ilościach, mając na uwadze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Nierafinowany olej lniany najlepiej dodawać do sałatek na zimno, jako składnik sosu, do zup i owsianek w celu wzbogacenia posiłku w wartości energetyczne, jako składnik wyrobów słodkich np. domowych batoników muesli czy kulek mocy, lub jako dodatek do smoothie. Co ważne – olej lniany można stosować wyłącznie na zimno, nie nadaje się do smażenia, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury, szybko się utlenia, powodując utratę wszystkich cennych substancji.

Jak przechowywać nierafinowany olej lniany?

Aby olej na długo zachowuje swoje właściwości, należy go odpowiednio przechowywać. Zaleca się, aby miał ograniczony dostęp do powietrza i światła. Najlepiej trzymać go w chłodnym i ciemnym miejscu w temperaturze 4-10 stopni Celsjusza. Po otwarciu powinien być używany nie dłużej niż przez 3-4 tygodnie.

Dostępny w naszym sklepie zimnotłoczony olej lniany produkujemy z własnych upraw, dlatego mamy gwarancję, że oferowany produkt jest najwyższej jakości. Sprawdź nasze propozycje!