Ostropest od wielu lat stosowany jest, by wspierać wątrobę. Ten dobrze znany element ziołowej apteczki zawiera w sobie sylimarynę, która pobudza proces odbudowy hepatocytów, stabilizując ich błonę komórkową. Działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, żółciotwórczo, poprawia trawienie oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Na rynku możemy spotkać wiele produktów leczniczych powstałych na bazie owoców ostropestu, jednak to olej cieszy się największą popularnością. Delikatny w smaku nadaje się zarówno do spożycia bezpośredniego, jak i do praktycznego użycia w kuchni – na przykład w formie dressingu do sałatki zamiast oliwy z oliwek.
Ostropest plamisty, zwany również ostem mlecznym, jest bogatym źródłem nie tylko sylimaryny, ale również flawonoidów, fitosteroli oraz kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-9. Olej z ostropestu tłoczony na zimno zachowuje swoje prozdrowotne właściwości pod warunkiem odpowiedniego przechowywania w zacienionym, chłodnym miejscu. Warto wybierać olej pochodzący ze sprawdzonego źródła – tylko tak możemy mieć pewność, że produkt po wytłoczeniu był magazynowany i transportowany z zachowaniem wszystkich zasad gwarantujących trwałość wyrobu.
Badania naukowe nad prozdrowotnym działaniem oleju z ostropestu wykazały, że w przypadku niektórych schorzeń wątroby suplementacja pomaga cofnąć zmiany chorobowe. Pacjentom onkologicznym spożywanie oleju pomaga chronić ten narząd przed skutkami ubocznymi chemioterapii, a osoby cierpiące na cukrzycę typu II skutecznie mogą obniżyć poziom trójglicerydów i złego cholesterolu. Co więcej – olej z ostropestu stosowany na skórę ułatwia gojenie ran, a także wykazuje działanie odmładzające.
W Olejarni Świecie nadzorujemy proces tłoczenia oleju z ostropestu już od początkowych etapów produkcji. Nasiona z certyfikatem ekologicznym pochodzą z polskich upraw. Nasze produkty traktujemy jako swoją wizytówkę, dlatego jeśli chcesz mieć pewność, że kupując olej, otrzymujesz produkt najwyższej jakości – zaufaj naszemu doświadczeniu. Zachęcamy do kontaktu!