Czy wiesz, jak wielka jest różnica pomiędzy olejem rzepakowym nierafinowanym a rafinowanym? Sądząc po smaku, kolorze, zawartości witamin oraz metodach pozyskiwania, są to dwa zupełnie różne oleje, które łączy jedynie rzepak jako pierwotny surowiec. W naszym sklepie internetowym znajdziesz tłoczony na zimno olej rzepakowy w butelkach o różnej pojemności. Przekonaj się, dlaczego warto wybrać doskonałą jakość!
W procesie rafinowania olej pozyskiwany z rzepaku traci praktycznie wszystkie prozdrowotne właściwości. Staje się wysokoprzetworzonym produktem, który niewiele ma wspólnego z rośliną stanowiącą jego źródło. Zdrową, naturalną oraz przyjazną dla środowiska alternatywą jest olej rzepakowy nierafinowany, tłoczony na zimno. W procesie jego produkcji nie powstają toksyczne związki chemiczne i odpady zanieczyszczające naszą planetę. Dobry olej poznasz po intensywnym smaku, zapachu oraz kolorze – produkt rafinowany natomiast pozbawiony jest woni, smaku, a jasnożółta barwa nie przypomina naturalnej.
Nierafinowany olej rzepakowy to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 oraz Omega-3. Zrównoważony stosunek tych dwóch składników to jednak niejedyna zaleta, dla której warto wprowadzić produkt do codziennej diety. W oleju znajdują się także takie witaminy jak A, E i K. Dzięki nim regularne spożywanie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi, wzmocnić odporność organizmu, profilaktycznie walczyć z cukrzycą i nadciśnieniem, a dzięki właściwościom antyoksydacyjnym pomaga walczyć z wolnymi rodnikami.
Wielu osobom olej kojarzy się wyłącznie ze smażeniem. Warto jednak wiedzieć, że oleje tłoczone na zimno najlepiej spożywać na surowo, ponieważ obróbka termiczna przyczynia się do utraty wszystkiego, co dobre w nierafinowanym oleju rzepakowym. To zdrowy tłuszcz, którego nie powinno zabraknąć niezależnie od rodzaju stosowanej diety. Nawet w przypadku niskokalorycznych posiłków należy zadbać o odpowiednią ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach. Polecamy na przykład dodać kilka łyżek produktu do surówki z kapusty kiszonej. Wraz z drobno pokrojoną cebulą oraz koperkiem stanowić będzie prawdziwą bombę witaminową!
Rafinowane tłuszcze roślinne nie wymagają przechowywania w chłodziarce i na blacie kuchennym mogą stać bardzo długo, nim przestaną nadawać się do spożycia. Warto wiedzieć jednak, że wynika to przede wszystkim z wysokiego przetworzenia produktu, a to, co najzdrowsze, zwykle ma krótszy termin przydatności. Zamówiony w naszym sklepie internetowym olej rzepakowy tłoczony na zimno – w szklanej bądź plastikowej butelce – najlepiej trzymać w lodówce. Poznaj pełną ofertę nierafinowanych olejów pozyskiwanych z surowców z naszych własnych upraw. Serdecznie zapraszamy!