Czarnuszka to roślina o bogatych właściwościach smakowych, kosmetycznych oraz prozdrowotnych, znana ludziom już od czasów panowania faraonów. Dobroczynne działanie czarnego kminku przyniosło czarnuszce światową sławę. Obecnie najchętniej wykorzystuje się ją do pieczenia chleba, tłoczenia olejków lub jako przyprawę do wielu dań — również z tradycyjnej polskiej kuchni. Ziarno Nigella sativa zalecane jest dla osób z wrażliwym układem trawiennym — doskonale zastępuje pieprz czarny nawet w bigosie, a jest znacznie łagodniejsze dla żołądka i wspomaga organizm w walce z Helicobacter pylori. Najlepiej komponuje się z tymiankiem, kolendrą czy słodką papryką.
Czarnuszkę możemy spotkać w postaci olejowej, mielonej lub pełnej. Całe ziarna idealnie sprawdzają się w kuchni nie tylko jako przyprawa, ale również do tworzenia naparów wspierających organizm w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych — w szczególności nosa oraz zatok. Dzięki silnemu aromatowi służy nie tylko do picia, ale również inhalacji. Dodatkowo taki napar możemy wykorzystać do przepłukania włosów lub twarzy, aby zwiększyć poziom nawilżenia. Przemycie cery trądzikowej łagodzi podrażnienia, a działanie przeciwbakteryjne przyspiesza gojenie.
Czarnuszka to jeden z największych skarbów, którym obdarzyła nas natura. Wśród roślin o wszechstronnym działaniu jest jedną z najpopularniejszych, a zawdzięcza to składnikom zawartym w ziarnach. Niezależnie od tego, czy preferujesz czarnuszkę w ziarnach, mieloną, czy w postaci oleju — za każdym razem, gdy po nią sięgasz, wspierasz swój organizm. Do najbardziej istotnych substancji czynnych należą:
Według badań regularne spożywanie czarnuszki wspiera organizm w walce z wirusami, bakteriami, a także przeciwdziała rozwojowi chorób cywilizacyjnych — cukrzycy, depresji czy astmie. Zachęcamy do składania zamówień!