Dlaczego lepiej wybierać oleje nierafinowane tłoczone na zimno.

oleje nierafinowane tłoczone na zimno

Zacznijmy od podstawowych kryteriów którymi powinniśmy się kierować przy wyborze dobrego oleju.

Tłoczony na zimno czy na gorąco?

Najstarszą i najbardziej naturalną metodą pozyskania oleju z nasion, pestek czy owoców jest tłoczenie na zimno. Jest ona zaliczana do metod ekologicznych, ponieważ nie wykorzystuje się przy niej żadnych chemicznych rozpuszczalników i bardzo wysokiej temperatury, tak jak ma to miejsce przy tłoczeniu olejów na gorąco. Tłoczenie na zimno odbywa się na prasach hydraulicznych lub ślimakowych. 

Nierafinowany czy rafinowany?

Produkcja olejów rafinowanych składa się z wielu etapów, podczas których stosuje się wysoką temperaturę oraz substancje chemiczne. Nasiona są najpierw rozdrabniane i wstępnie tłoczone na gorąco, następnie poddawane są ekstrakcji przy pomocy rozpuszczalnika heksanu. Na tym etapie olej traci takie substancje jak: białka, błonnik, witaminy i minerały. W kolejnym etapie „ekstrakt” poddawany jest destylacji w celu pozbycia się resztek rozpuszczalnika. Następnie podczas wirowania i podgrzewania oleju gorącą wodą z kwasem fosforowym usuwa się substancje śluzowe. Później następuje rafinacja, czyli oczyszczanie oleju przy pomocy wodorotlenku sodu. Eliminuje się wówczas pozostałe wolne kwasy tłuszczowe, fosfolipidy, pigmenty, wapń i inne mikroelementy. Pozostaje jeszcze tylko odbarwianie i dezodoryzacja przy pomocy wysokich temperatur i tak oto powstaje olej rafinowany, pozbawiony smaku, zapachu, koloru…i całej reszty.

Oleje nierafinowane po wytłoczeniu na prasie mogą zostać oczyszczone na parę naturalnych sposobów. U nas w firmie nasze oleje przechodzą zabieg sedymentacji (samoistne osiadanie) w zbiornikach lub filtracji przez gęste sita, gdzie „filtrem” jest osad powstający przy tłoczeniu ziaren. 

Jak łatwo zauważyć sam proces produkcji olejów tłoczonych na zimno nierafinowanych jest prosty i nieskomplikowany, nie oddziałujący na środowisko naturalne oraz nie ingerujący w strukturę kwasów tłuszczowych. Warto wybierać oleje zdrowsze i bogatsze w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, mikro i makroelementy. Oleje z naszej Olejarni są w pełni naturalne, czyli mają smak i aromat rośliny z której pochodzą, są bogate w składniki odżywcze, witaminy i mienrały.

  • Artykuł powstał w oparciu o książkę „Oleje roślinne zimnotłoczone – zdrowie i uroda zamknięte w tłuszczu” autor dr Małgorzata Pierko