Oleje

„To co naturalne powinno zostać naturalne”.

Oleje roślinne, produkowane z nasion orzechów, owoców i pestek, bogate w tłuszcz, są wyjątkowym darem natury. Jeśli chcemy zachować naturalny charakter i wysoką zawartość naturalnych substancji naturalnych takich jak w nasionach i orzechach należy stosować specjalny proces – tłoczenie na zimno.
Dzięki zastosowaniu tłoczenia na zimno olej utrzymuje swój oryginalny charakter pod względem barwy, przejrzystości, smaku i zapachu. Najistotniejsze jest to, iż wszystkie komponenty takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, enzymy, lecytyna i mikroelementy pozostają w stanie niezmienionym.

Technologia tłoczenia na zimno.
Tłoczenie oleju technologią „na zimno” może być wykonywane jako jedno lub dwuetapowe. Surowiec (rzepak, słonecznik, len, konopia itp.) w chwili przesuwania się wzdłuż wału prasy uzbrojonego w ślimak o zarysie stożka, poddawany jest naciskom w wyniku czego olej znajdując ujście pomiędzy cedzidłami prasy, zostaje wyciśnięty z nasion. Pozostałość zwana wytłokiem (makuchem), posiadająca w swojej masie pozostałość oleju, poddawana jest na gardzieli prasy kruszeniu i w postaci nieregularnych płatów opuszcza prasę. Makuchy są doskonałym wysokobiałkowym komponentem mieszanek paszowych. Olej zgromadzony w kaskadzie, ulega wstępnemu osadzaniu, a następnie pompowany do zbiorników sedymentacyjnych, gdzie następuje proces opadania zawiesiny ciała stałego w cieczy w wyniku działania sił grawitacji (oliwa sprawiedliwa na wierzch wypływa).

Wierzymy, że im mniej chemii w żywności, tym lepiej dla naszego zdrowia. W związku z tym od lat stosujemy Efektywne Mikroorganizmy, które pomagają wytworzyć próchnicę w glebie, a także chronią rośliny przed chorobami. Są całkowicie naturalne, a zarazem pożyteczne. Nasze nasiona nie są pryskane Roundup’em przed zbiorem.

 

Sami więc widzicie, że nie można zaprzeczyć wysokiej jakości naszych olejów. Dowodem na to są wzorowe wyniki badań.