Slide background

Len mielony odolejony

Powstaje ze starannie wyselekcjonowanych, polskich odmian lnu. Ma szerokie zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych, dróg moczowych, wrzodów żołądka, a także działa ochronnie na układ pokarmowy.

 

  • bogate źródło witaminy A, E i witamin z grupy B
  • wysoka zawartość kwasów omega-3 i omega-6
  • zawiera łatwo przyswajalne białko, błonnik i składniki mineralne
  • niska kaloryczność ze względu na odolejenie

Sposób użycia:
1 łyżeczkę (5 g) lnu mielonego zalać szklanką gorącej wody lub mleka.
Zamieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Spożywać 2 – 3 razy dziennie przed posiłkami.
Można posłodzić lub posolić, dodać jogurt, płatki śniadaniowe, owoce, sok lub miód.
Len mielony rozrobiony z niewielką ilością wody można dodawać również do zup, sosów i innych potraw zamiast mąki.